Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Διακίνησης Δικαιολογητικών Δαπανών (ΗΔΔΔ) από 01-01-2023

Ανακοινώσεις

Συνάδελφοι, 

Σας αποστέλλουμε για την ενημέρωση σας, το έγγραφο – αίτημα μας για παράταση που αφορά την Ηλεκτρονική Διακίνηση Δικαιολογητικών Δαπανών. Θεωρούμε ότι  το δίκαιο αίτημα μας θα γίνει  αποδεκτό δεδομένου ότι εδώ και τρια χρόνια δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια απο το Υ.ΠΑΙ.Θ προς την κατευθυνση της ομαλής μετάβασης απο το σημερινό σύστημα εκκαθάρισης των δαπανών μέσω των ΔΥΕΕ στη νέα και πολύπλοκη διαδικασία.

Το Δ.Σ.

ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΥΠAIΘ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ–ΘΡΑΚΗΣ
ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΚΟΡΟΜΗΛΑ 51 – ΤΚ 54622
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2310-954132
Web: https://eypymt.sch.gr 
Email: eypymt@gmail.com
Θεσσαλονίκη, 14-11-2022
Αρ. Πρωτ.: 79     

Προς:
1. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κεραμέως
2. Γ. Γραμματέα ΥΠΑΙΘ κ. Κόπτση 

Κοιν. 
1. Μέλη μας
2. Π.Ο.Σ.Υ.Π

Θέμα: «Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Διακίνησης Δικαιολογητικών Δαπανών (ΗΔΔΔ) από 01-01-2023»

κ. Υπουργέ,

κ. Γενικέ Γραμματέα

Ενόψει της ανάληψης  καθηκόντων του Υπηρεσιακού Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ και της εφαρμογή  Ηλεκτρονικής  Διακίνησης  Δικαιολογητικών Δαπανών (ΗΔΔΔ) από 01-01-2023 (υπ’ αριθ. 2/53983/0026/27-06-2019 ΚΥΑ 2726 Β’, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).

Οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε τα εξής:

  • Εδώ και τρία χρόνια λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, που επικρατούν στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, αυτές εξαιρέθηκαν από το πεδίο εφαρμογής της ανωτέρω ΚΥΑ για τα έτη 2020, 2021 και 2022, καθώς η διαχείρισή του εν λόγω εγχειρήματος κρίθηκε ιδιαίτερα προβληματική και δύσκολη από το Υπουργείο Οικονομικών λόγω των αντικειμενικών δυσχερειών που δυστυχώς εξακολουθούν να υφίστανται  έως σήμερα.
  • Ότι για τις υπηρεσίες μας εξακολουθεί να υφίσταται η αναχρονιστική στρέβλωση, αυτές να ανήκουν διοικητικά στο Υπουργείο Παιδείας αλλά οι πάσης φύσεως λειτουργικές τους δαπάνες να εξυπηρετούνται από τις Αιρετές Περιφέρειες (Π.Δ. 161/2000) με ότι αυτό συνεπάγεται.
  • Την έλλειψη εξειδικευμένης υλικοτεχνικής υποδομής που απαιτείται προκειμένου οι υπηρεσίες να μπορέσουν να ανταποκριθούν επαρκώς στη σύνθετη αυτή διαδικασία.
  • Την υποστελέχωση των περισσότερων Περιφερειακών Υπηρεσιών Εκπαίδευσης.
  • Την παντελή έλλειψη επιμόρφωσης – εκπαίδευσης των Υπαλλήλων, ούτε καν αυτή η στοιχειώδης εκπαίδευση των υπαλλήλων στη χρήση του πληροφοριακού συστήματος καταχώρησης δικαιολογητικών δαπανών που καλούνται να επωμιστούν, την ευθύνη ελέγχου, εκκαθάρισης και ενταλματοποίησης δαπανών εκατομμυρίων ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται.
  • Την μη αξιοποίηση από πλευράς σας του χρονικού διαστήματος που δόθηκε από τις παρατάσεις εφαρμογής καθώς δεν έγινε καμία προσπάθεια ούτε καν μιας υποτυπώδους προετοιμασίας.
  • Την αδιανόητη για τη σοβαρότητα του θέματος αδράνεια που επιδεικνύετε, αδυνατώντας εδώ και τρία χρόνια να λύσετε τα παραπάνω προβλήματα και αντ΄ αυτού τα μεταφέρετε εξολοκλήρου στις Περιφερειακές Υπηρεσίες.
  • Παρά ταύτα σύμφωνα με την παρ.4, αρ.61 του Ν.4903/2022, απεστάλη στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) το υπ’ αριθμ. 118009/ΓΔ2/27-09-2022 έγγραφο της ΓΔΟΥ/ΥΠΑΙΘ με σχετικές οδηγίες προκειμένου αυτές να αναθέσουν τον έλεγχο, την εκκαθάριση και την έκδοση των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής των δαπανών τους  στο Τμήμα Β’ Οικονομικού, Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που αυτές εποπτεύουν.
  • Οι συνάδελφοι δεν αντιστέκονται στην αλλαγή, απεναντίας την επιδιώκουν όταν αφορά το γενικό καλό . Ωστόσο σκεφτείτε αν κάτι δεν πάει καλά κατά τη λειτουργία του συστήματος, για οπουδήποτε λόγο που δεν εμπεριέχει δόλο και χρειαστεί να καταλογιστεί ένα ποσό σε κάποιον από το μισθό του, κατά τη διαδικασία του κατασταλτικού ελέγχου, πώς θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καθημερινότητας; Ποιος συνάδελφος χωρίς την απαραίτητη δημοσιονομική γνώση, θεσμική και μηχανογραφική υποστήριξη θα δεχθεί να αναλάβει το βάρος αυτής της ευθύνης, ειδικά όταν δεν υπάρχει κανένα οικονομικό αντιστάθμισμα κινδύνου στις απολαβές του ως κίνητρο;
  • Επίσης σε επόμενο στάδιο στο κοντινό μέλλον ,πρέπει να οργανωθεί η εργασία της εκκαθάρισης δαπανών με τέτοιο τρόπο ώστε κατά την μετάβαση να έχουμε α) απλούστευση των διαδικασιών β) δικλίδες ποιοτικού ελέγχου από τμήματα εσωτερικού ελέγχου των υπηρεσιών γ)  διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων και  ταυτόχρονη αποτύπωση της διαδικασίας στο σύνολο της μέσα από το πληροφοριακό σύστημα.
  • Η διοίκηση έργων ψηφιακής μετάβασης απαιτεί στόχους, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, δοκιμαστικές εφαρμογές και σαφή, διαχρονική δέσμευση της διοίκησης και των εμπλεκομένων στη βελτιστοποίηση τους. Οι αποσπασματικές δράσεις της τελευταίας στιγμής δεν μπορούν να έχουν ποιοτικά αποτελέσματα στη διαχείριση των δημοσιονομικών, που τόσο μεγάλη σημασία έχουν για τη Δημόσια Διοίκηση και τον πολίτη.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι ο χρόνος πραγματοποίησης έστω και ορισμένων από τα προαπαιτούμενα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να έχει επιτυχή έκβαση το όλο εγχείρημα, έχει εκλείψει.

Σας καλούμε  να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες  νέας εξαίρεσης των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας  από την ΗΔΔΔ και για το έτος 2023 και παράλληλα να ξεκινήσετε άμεσα τη διαδικασία εκπαίδευσης των υπαλλήλων, την άμεση επίλυση των προβλημάτων υλικοτεχνικής υποδομής και την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών μας, προκειμένου να διασφαλιστούν με ομαλότητα και  ορθότητα οι ελάχιστες αναγκαίες και ικανές προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ΗΔΔΔ από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες συνθήκες που θα συμβάλλουν στην επιτυχή εφαρμογή της διαδικασίας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ A. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                             ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

Print Friendly, PDF & Email